Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj İstasyonu 3.700’ü Geçti

An Electric Vehicle charging station lights up green in the parking lot of a Ralph's supermarket in Monterey Park, California on May 18, 2021. - President Joe Biden's administration continues the push for alternative forms of transportation and energy and on a visit today to the Ford Motor plant in Dearborn, Michigan, Biden made the case for his $174 billion electric-vehicle proposal, urging automakers not to build zero-emission vehicles abroad for US consumers and touting electric vehicles as the future of the auto industry. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) (Photo by FREDERIC J. BROWN/AFP via Getty Images)

Anadolu Ajansı’nda yayınlanan bir veri geçtiğimiz günlerde çok heyecan vericiydi. Bilgiye göre Şarj hizmeti faaliyetlerine yönelik yasal altyapının oluşumundan önce piyasada sadece 5 şirket şarj hizmeti faaliyeti göstermekteyken, şarj ağı işletmeci lisansı sahibi sayısı 132’ye çıktı.

Türkiye çapında bu yıl başında 1719 olan şarj istasyonu sayısı 3 bin 790’a, 3 bin 81 olan şarj noktası (soketi) sayısı ise 8 bin 1’e yükseldi. Bu özellikle ülkemizdeki elektrikli araç pazarının gelişmesi ve tüketici nezdinde güvenin oluşması açısından da oldukça kıymetli. Şu an elektrikli araç satın alma noktasındaki en büyük korkulardan biri tam olarak şarj istasyonunun yetersizliği.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Haziran 2023 sonu itibarıyla Türkiye genelinde 27 bin 476 adet şarj edilebilir elektrikli araç bulunuyor. Halihazırda şarj hizmeti verilen 3 bin 790 şarj istasyonunda 6 bin 112’si alternatif akım (AC) ve 1889’u doğru akım (DC) şarj noktası (soketi) bu araçlara hizmet veriyor.

AB ülkeleri ile kıyaslandığında araç başına düşen şarj noktası sayısında Türkiye, Avrupa’da üst sıralarda yer alıyor. Türkiye, Avrupa’da AC şarj noktası açısından 2., DC şarj noktası açısından 3., toplam şarj noktası açısından 2. sırada yer alıyor.

Bu yıl haziran itibarıyla Türkiye’de yaklaşık olarak her 3,5 elektrikli araca 1 soket düşüyor. Bu oran AB ülkeleri genelinde ortalama 13 araca 1 soket olarak hesaplanıyor. Bu doğrultuda, Türkiye’de elektrikli araç pazarı ve şarj ağı altyapısı hızlı gelişim gösteriyor.

EPDK verilerine göre, şarj noktalarının illere göre dağılımında, 2 bin 200 şarj noktasıyla İstanbul öne çıkıyor. İstanbul’un ardından Ankara 822, Antalya 682, İzmir 402, Bursa 357, Muğla 314, Kayseri 254, Konya 247, Eskişehir 178 ve Afyonkarahisar 140 şarj noktasına sahip bulunuyor.

Türkiye bu konuda gerçekten önemli adımlar atmaya başladı. İnanıyorum bir birkaç yıl içerisinde şarj istasyonları noktasında çok daha iyi seviyelere geleceğiz.