Mikro Hibrit Nedir?

Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli tarafından yapılan bir araştırmaya göre artan emisyon seviyelerinde trafik, dünya çapındaki tüm CO2 emisyonlarının %24’ünden sorumlu. Bundan dolayı trafik üzerindeki hareketliliğin uzak gelecekte değil, mümkün olan en kısa sürede karbon nötr hale gelmesi bir o kadar önemli.

Mikro hibrit özelliğe sahip araçlar frenleme enerjisini geri kazanmak ve onu klasik bir 12V marş aküsünde depolamak için otomatik bir start-stop sistemi kullanır. Araç yalnızca içten yanmalı motorla çalışıyor ve bu da mikro hibritlerin neden birçok sürüş sınıflandırmasında hibrit çatısı altında listelenmediğini net bir şekilde açıklıyor. Mikro hibrit araçlar içten yanmalı yakıtlı sürüş sistemine ve iyi tasarlanmış sürüş elektroniğine sahip otomobillerdir. Yakıt tasarrufu düzeyi düşüktür.

Start-Stop araçlar, kırmızı ışıkta bekleme gibi güce ihtiyaç duyulmayan hareketsiz duruşlar gibi durumlarda içten yanmalı motorun devre dışı bırakılması prensibiyle çalışır. Bu araçlarda, aracın hareketine destek sağlayan bir elektrik motoru bulunmaz. Üst segment bazı hibrit araçlarda geri kazanımlı frenleme özelliği bulunmaktadır, geri kazanımlı frenlemeyi sahip oldukları özel alternatör ve akü ile sağlarlar.

Start-stop teknolojisi düşük maliyet farkıyla %5-10 arası yakıt tasarrufu sağlayabilmesi nedeniyle pazarda kısa sürede geniş bir kullanım alanı bulmuştur.